Вродени тромбофилии и кардиология: препоръки от д-р Камен Каменов

снимка: commons.wikimedia.org

Образуването на тромби се случва, когато съдовата стена е повредена

Какво е тромбофилия?

Тромбофилията е най-често срещаният вид коагулационно разстройство (съсирване на кръвта), характеризиращо се с предразположение на организма към образуване на кръвни съсиреци.

Това заболяване е основната причина за развитието на дълбока венозна тромбоза, инфаркт, инсулт и други патологии, които застрашават човешкия живот.

Обикновено образуването на тромби се случва, когато съдовата стена е повредена. Задачата на тромба е да осигури безопасността на сърдечно-съдовата система, предотвратявайки загубата на кръв на мястото на нараняването.

Прекомерното образуване на тромби обаче сигнализира за патологична тромбоза, която пречи на нормалното кръвообращение.

Тромбофилията може да има различна етиология. В едни случаи заболяването възниква поради нарушение на клетъчния състав на кръвта и нейните реологични свойства – сгъстяване, промени във формата на еритроцитите, увеличаване на вискозитета на плазмата и др. В други – поради нарушение на съсирването на кръвта.

Патологията влиза в списъка на най-опасните нарушения в организма, водещи до инвалидност и смърт. За да защитите себе си и близките си, е необходимо да диагностицирате заболяването навреме и да започнете лечение при добър кардиолог.

Причини за развитието на тромбофилия

Тромбофилията може да бъде вродена (първична) или придобита с течение на времето (вторична) патология. Вродената тромбофилия възниква поради аномалия в гените, отговорни за функцията на кръвосъсирването. Придобитата форма на заболяването възниква под въздействието на определени фактори.

Първичната форма се развива при следните условия:

 • Вроден дефицит на протеин С – основният физиологичен антикоагулант, който е активиращ фактор на съсирването;
 • Дефицит на антитромбин – основният плазмен протеинов фактор, който има потискащ ефект върху процеса на съсирване на кръвта;
 • Хиперхомоцистеинемия – сложна патология, характеризираща се с повишаване нивото на хомоцистеин в кръвта;
 • Дефицит на протеин S – кофактор на протеин С, който засилва действието му;
 • Лайденска мутация – промяна в някои участъци на гена, кодиращ активността на коагулационен фактор V.

Някои лекарства, наранявания или придобити заболявания (атеросклероза, васкулит и др.) могат да доведат до вторична форма на заболяването.

Наследствена тромбофилия

снимка: www.publicdomainpictures.net

Лечението на тромбофилията се подбира индивидуално след преглед при кардиолог

Терминът „наследствена тромбофилия“ предполага наличието на генетичен дефект, който е наследствен и причинява предразположение към развитие на тромбоза.

Такова състояние може да не се усложни от тромботични прояви дълго време, понякога през целия живот.

Въпреки това, в резултат на „провокативни“ ефекти (физическа активност, травма, интравенозни манипулации, хирургични интервенции, бременност, онкологичен процес), рискът от тромбоза при пациент с наследствена тромбофилия се увеличава значително.

Диагностика на тромбофилията

Диагнозата “тромбофилия” е вероятна, ако човек има анамнеза за повтарящи се епизоди на венозна тромбоза, случаи на инфаркти или инсулти, както и ако някой от най-близките роднини страда от тази патология.

Диагностиката на тромбофилията се извършва чрез кардиологични изследвания, палпация и събиране на анамнеза. Определя се нейният вид и възможните причини за появата й, като се оценяват и рисковете от предаване на заболяването на деца.

По време на преглед при кардиолог се установява дали пациентът има наследствено предразположение към тромбофилия или заболяване, което провокира повишено съсирване на кръвта; дали приема някакви лекарства, които влияят на процеса на коагулация.

Лабораторни изследвания при тромбофилия:

 • Пълна кръвна картина;
 • Активираното парциално тромбопластиново време;
 • Тромбиново време;
 • Д-димер;
 • Коагулограма;
 • Протромбинов индекс;
 • Концентрация на фибриноген.

Инструментални изследвания за идентифициране на заболяването и локализиране на кръвни съсиреци (ако има такива):

 • Ултразвукова доплерография;
 • Флебография;
 • Магнитно-резонансна томография;
 • Ултразвукова ангиография на долните крайници;
 • Компютърна томография.

Лечение на тромбофилията

Лечението се подбира индивидуално след преглед при кардиолог, в зависимост от степента на тежестта на тромбофилията, както и от наличието или отсъствието на съпътстващи заболявания.

Различават се превантивна терапия, насочена към предотвратяване на развитието на кръвни съсиреци, и лечение, насочено към премахване на кръвни съсиреци и тромботични усложнения.

За да се предотврати тромбоза и други заболявания, произтичащи от сгъстяването на кръвта, на пациента се препоръчва:

 • Спазване на диета. При тенденция към повишено образуване на кръвни съсиреци е необходимо да се ограничат мазните, пържени и пикантни храни, както и храните, които насърчават съсирването на кръвта – тлъсто месо, силни бульони, пълномаслено мляко и др;
 • Водене на активен начин на живот. Рисковата група за развитие на тромбофилия включва хора със “заседнали” професии (офис служители, шофьори);
 • Редовното извършване на профилактичен преглед при кардиолог.

В зависимост от степента на тежест на заболяването, лечението може да бъде консервативно или хирургично.

Медикаментозното лечение включва прием на следните лекарства:

 • антикоагуланти;
 • антитромбоцитни средства;
 • вазодилататори;
 • фибринолитици.

При наличие на кръвни съсиреци, които са животозастрашаващи, на пациента се препоръчва хирургично лечение.

Образуване на тромби при Ковид-19

снимка: commons.wikimedia.org

При Ковид-19 рискът от образуване на тромби се увеличава

Известно е, че при Ковид-19 рискът от образуване на кръвни съсиреци (тромби) се увеличава значително. 

Съвременните изследвания показват, че рисковете от прекомерно образуване на тромби в човешкия организъм трябва да се вземат предвид при лечението на Ковид-19.

Кръвните съсиреци могат да доведат до инфаркт на миокарда, инсулт, дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия.

Кардиологичен преглед при д-р Камен Каменов

Няма съмнение, че лечението и профилактиката на тромбоза при тромбофилия трябва да се основава на съвременни методи на изследване.

То трябва да бъде патогенетично обосновано, тъй като използването само на общоприети методи за терапия на тромбоза често е неефективно, което води до рецидив на заболяването при пациента.

В Медицински център “Орто Пункт” се прилагат съвременни лабораторни методи за оценка на тромбогенните рискови фактори и състоянието на тромботична готовност, които позволяват да се определи необходимостта от започване на тромбопрофилактика.

Д-р Камен Каменов от МЦ “Орто Пункт” е опитен кардиолог с над 20-годишен стаж в областта. При него ще получите професионална консултация, ще ви бъдат назначени всички необходими кардиологични изследвания и ефективно лечение.

Тромбофилията крие сериозни рискове за здравето. Обърнете се към МЦ “Орто Пункт” и д-р Камен Каменов – те ще ви помогнат в борбата със заболяването!

Здраве за цялото семейство
Add a comment