Гъбички по ноктите: причини и лечение

Съвети

Рекламата ни убеждава, че е възможно да се излекува гъбички по ноктите и това може да стане лесно, с помощта на лакове и мехлеми. Лекарите, обаче не гарантират успех от подобно самолечение. Първо, те могат да ви помогнат в началните етапи и второ, при условие, че попаднете точно на мехлема, който е ефективен, срещу вашия патоген.

Гъбички по ноктите: причини и лечение

Гъбички на ноктите на краката

Една трета от жителите на нашата планета страдат от болестта „онихомикоза“, известна още като „гъбички по ноктите“. И мъжете, и жените са еднакво засегнати от това заболяване, а за децата е изключително рядкост.

Ако не разпознаете и лекувате онихомикозата навреме, инфекцията впоследствие прониква по-дълбоко в нокътя, нокътната плочка започва да се деформира. Непрекъснато се руши, сгъстява, променя цвета си. Често е придружена от възможни бели, жълти, кафяви и дори зелени нюанси, а кожата около засегнатите области започва да сърби, напуква се и се лющи. Неприятна миризма лъха от краката.

Как да диагностицирате гъбичките на нокътя на краката в ранен стадий на развитие

Първите признаци на гъбична инфекция са:

  • Постоянна неприятна миризма се появява в областта на пръстите на краката;
  • Цветът на нокътната плочка се променя значително. Първо се появяват бели жлебове с белезникаво-жълт оттенък;
  • Долавя се постоянно усещане за парене в областта около и по нокътната плоча.

Пръстът, на който се намира заразеният нокът се усеща неприятно изтръпнал и на моменти може да губи чувствителност.

Превенция, срещу гъбички по ноктите

Днес на пазара се предлага голям брой мехлеми, гелове, лакове за лечение на гъбички по ноктите. Самите сортове гъбички, обаче са невидими. Не забравяйте, че ако подозирате гъбичка на ноктите, по-добре е незабавно да се консултирате с лекар. Именно той ще може да избере правилното лекарство и да предпише точния курс на лечение, защото често, освен външни такива се използват и перорални лекарства (таблетки, прахове и капсули).

Ако по някаква причина не можете веднага да отидете на лекар, може да опитате да използвате народни средства, но не забравяйте, че те не дават никаква гаранция за изцеление.

Много популярен и с отлични отзиви, в последно време се класира продуктът: Fresh Feet аптека, състав, цена, форум, мнения, отзиви. Него може да поръчате и онлайн.

Друг популярен инструмент в борбата с гъбичките по ноктите е 5% йоден разтвор. Препоръчва се, ежедневно да се прилагат с памучни тампони йод, върху засегнатите участъци от кожата. Бъдете внимателни, с него, защото може да провокира силно парене. Тогава, отново се налага да се консултирате с лекар.

Също така, в народните средства за лечение на гъбички, прополисът често се използва. Всеки ден нанасяйте тампони с екстракт от прополис, върху заразените зони на нокътя или го третирайте с 20% тинктура.

Содата за хляб може да се използва и за лечение на гъбички, тъй като променя pH и може да предотврати гъбични заболявания. Достатъчно е да избършете ноктите с разтвор от вода и сода.

Маслото от чаено дърво и лавандула в пропорции 1: 1 се прилага на памучен тампон, върху чисти и сухи нокти. Тази процедура се прилага до 3 пъти на ден в продължение на няколко седмици.

Когато постигате положителни резултати от лечението и за бъдещо предотвратяване и рецидив, само помнете методите за защита от гъбички по ноктите.

Не забравяйте да носите затворени обувки на обществени места: в сауни, обществени тоалетни, душове, съблекални, басейни.

Винаги носете само сухи чорапи и използвайте тесни, дишащи обувки.

Почиствайте, мийте и дезинфекцирайте редовно пода в банята. Това ще помогне за защитата от заразяване на всички членове на семейството. Ако някой от вас вече е болен от гъбички, това е много важна превенция.

След като измиете краката, обърнете внимание на изсушаването, между пръстите. В специални случаи, дори може да използвате сешоар.

Използвайки тези правила и препоръки, може да защитите краката си от това неприятно заболяване или да възстановите красотата и здравето им за дълго време.

Източник: INTERPOLEZNO.COM.

Здраве за цялото семейство
Add a comment