Защо мъдреците създават толкова проблеми

Здраве

Поддържането на добро дентално здраве е въпрос на висока хигиена и редовни посещения в стоматологичния кабинет. Доста хора обаче се ужасяват при мисълта за силната болка, която им предстои да изпитат, когато отново дойде денят да седнат на зъболекарския стол и да се оставят в ръцете опитния стоматолог. Независимо дали става дума за вадене на мъдрец, или кореново лечение, е възможно процедурите да бъдат и безболезнено проведени, а резултатите да са отлични. Доверете се на Дентален център Bulgaria Dent и се погрижете за ослепителната си усмивка. 

Кога ни растат мъдреци

Когато става въпрос за никнене на мъдреци, то може да бъде съпроводено със силна болка, чието успокояване често не може да се случи много лесно. Посещението на опитен зъболекар е дори задължително, за да бъде неприятното състояние облекчено. Също така е добре да се запознаете отблизо и с анатомията на този вид зъби, които всъщност са крайните кътници в устната кухина. Техният растеж може да започне в края на пубертета, когато организмът е вече съзрял, а именно оттам идва и тяхното наименование. Някои хора нямат мъдреци, а други се сдобиват с тях много рано. 

Често ли създават проблеми

Съвсем не е задължително да ни пораснат мъдреци, като в много от случаите те се виждат на рентгенова снимка, но така и не излизат напълно – ретинирани зъби. Често създават проблеми, защото започват и спират да растат, а това ни носи лека до силна болка. Напълно възможно е да ни се наложи да посетим зъболекар, за да извадим кътника, който причинява проблем. Реално погледнато, този вид зъби са напълно излишни, тъй като не се използват за дъвчене, както в миналото, когато предците ни е трябва да консумират необработена храна. 

Кога е добре да се извадят

Можем да се погрижим за нашето дентално здраве или като излекуваме мъдреца, или като го извадим (екстракция). За целта е нужно да открием добър дентален кабинет, в който се предлагат добри стоматологични услуги. Изберете Bulgaria Dent София, където ще бъдете обслужени на много високо ниво и изпратени с полезни съвети, свързани с правилната грижа за устната хигиена. 

Ако при пробиването на последните кътници са налице някои от следните неприятни състояния, то в най-скоро време е добре да посетите стоматологичния кабинет:

  • Наличие на болка;
  • Подуване и зачервяване на венеца;
  • Трудно хранене;
  • Формиране на венечен джоб;
  • Възникнало е възпаление;
  • Увреждане на съседните зъби и др.

Тъй като последните кътници нямат отношение към правилното сдъвкване на храната, повечето зъболекари съветват тяхната екстракция.

Здраве за цялото семейство
Add a comment