Защо проклетите излишни килограми се възвръщат?

Диети

Водите ли постоянна борба с излишните килограми? Изпитали сте всевъзможни методи за отслабване, но така и не успявате да постигнете желаните резултати? Всъщност, ако голямата ви мечта е да намерите някое магическо средство, което веднъж завинаги да ви избави от проклетите излишни килограми, ще се разочаровате. Такова не съществува.

 

Истински ефикасният резултат е постижим единствено посредством комплексно изградена система за отслабване. Здравословният режим на хранене и активният начин на живот, за съжаление, не са достатъчни, за да постигнете идеалната фигура. Трябва да промените отношението към себе си, да се научите да разпознавате реалните причини за вашето наднормено тегло, да се разбирате с тялото си, вслушвайки се в неговите потребности и тогава със сигурност ще ви се получи. Ще имате фигурата, за която винаги сте мечтали.

 

Темата, която засягаме днес, е много важна за хората, опитвали поне веднъж в живота си да преминат към здравословния начин на хранене. Основният проблем за неуспеха се дължи на порочен кръг от фактори: ограничение, срив – чувство за вина, уседнал начин на живот. За съжаление, повечето от отслабващите преминават през него, без дори да разберат, че сривът ще е постоянна величина, докато не се отърват от принципа за ограничението.

Психиката ни приема за ограничение всичко, което е забранено, без значение от това какви са досегашните ни навици, желания или потребности към даден хранителен продукт. Истината е, че е нелепо да си забраняваме сладко, защото нуждата ни от глюкоза никога не е била само емоционална, но и физическа. Ако започнете да ограничавате организма си от него, рано или късно той ще ви отмъсти за това под формата на срив, а сривът е отключващият механизъм към провала.

 

Преди провала настъпват обаче чувството за вина и самобичуването. Става така, че започваме да се храним по схема, без дори да се замисляме за вкусовите качества на приеманите продукти. В един момент този подход не просто ще ни провали и възвърне старите килограми, но и ще ни донесе още, допълнителни такива. След такъв момент настъпва и следващата фаза, фазата „край, сядам спешно на диета“ – нещо като репликата „От Нова Година спирам да пуша“. Диетата обаче постоянно се отлага или ако се приложи, отново връща към началната позиция, тоест в позицията на провала с възстановените излишни килограми.

 

И сега сигурно се питате: „Какво тогава да правим?“ Ето какво:

  1. Изберете си система за здравословен начин на хранене, която подхожда на вас самите и която няма да ви травмира на психологично ниво под формата на ограничение.
  2. Приемете, че отслабването не е някакъв временен процес, а дълъг житейски път, поради което и системата, за която говорихме по-горе, трябва да е с продължителен, адаптивен за тялото ви характер и за цял живот.
  3. Позволявайте си да си хапвате, каквото обичате, но с мярка и в точния момент.

 

Е, това са принципи, които трябва да усвоите, преди да поемете по дългия път на отслабването. Трайното отслабване.

Здраве за цялото семейство
Add a comment