Как да се борим с паник атаките

Здраве

Паник атаките са нещо, което в натовареното ежедневие, е възможно да се появи при всеки, т.е. никой не е застрахован.

В настоящата статия ще разберете как да се преборите с паник атаки, както и ще разберете до какво могат да доведят те.

Как да се отървете от пристъпите на паника?


Всеки човек поне веднъж в живота си е преживявал пристъп на паника (ПА) – внезапно силно безпокойство, което е придружено от неистов пулс, повишено налягане, чувство за тежест в гърдите. Но не всеки, който е преживял паника, се нуждае от лечение. Няма лечение за пристъпите на паника като такива. Необходима е помощ, ако ПА е станала систематизирана, честа и човек не може да се справи сам с проблема. Тази статия се фокусира върху така нареченото паническо разстройство.

Накратко за паник атаките


Паническото разстройство е спонтанна, неочаквана паник атака, която се появява на интервали от няколко пъти годишно до няколко пъти на ден и се характеризира с наличието на тревожно чувство.

Често пациентите трябва да ходят при различни специалисти, за да поставят правилната диагноза. Човек с паническо разстройство може да бъде наблюдаван от невролог за дълго време с диагноза вегетативно-съдова дистония (VVD). Пристъпите на паника и ADHD са много сходни. Това се дължи на факта, че вегетативната нервна система работи активно по време на паника.

Паник атака – симптоми

Симптомите по време на ПА са свързани с дейността на вегетативната нервна система: по време на силна тревожност хормонът адреналин навлиза в кръвния поток. Това е необходимо за стартиране на биологичната програма за оцеляване – реакцията на борбата и бягството, заложена генетично. Адреналинът ускорява сърдечния ритъм, повишава кръвното налягане, ускорява дишането, кръвта се прилива към мускулите на ръцете и краката, оттича се от ръцете и краката, потта пробива през човека. Всичко това е необходимо за успешното прилагане на реакцията бори се или бягай, естествената програма за реакция на стрес.

Лечение на пристъпи на паника


Когнитивно-поведенческата терапия е стандартът за грижа за паническо разстройство в световен мащаб. Той е доказал своята ефективност в много местни и чуждестранни експериментални изследвания.

Когнитивно-поведенческата терапия за паник атаки има няколко предимства:

  • краткосрочни (6-12 сесии);
  • доказана ефективност;
  • възможност без медицинско лечение.
  • Препоръчително е назначаването на транквиланти или антидепресанти:

проблемът с паниката продължава дълго време и тревожността е толкова силна, че започването на психотерапия е трудно;
Депресивните преживявания са свързани с паническо разстройство.
Трябва да се подчертае, че психофармакотерапията е само спомагателно лечение за паническо разстройство. Той не решава първоначалния проблем, който ще се върне след спиране на лекарствата.

Как се лекува паническата атака от психотерапевт?


Протоколът за лечение на паническо разстройство се състои от:

  • идентифициране на причините за паника;
  • психообразование на пациента – обяснение на протичащите процеси от гледна точка на науката;
  • идентифициране на погрешни схващания за паниката;
  • отказ от защитно поведение;
  • действие

Продължителност и цена на лечението


Продължителността на лечението е индивидуална, в зависимост от продължителността на заболяването и личните характеристики на пациента. Средно е 6-12 сесии.

Цената за лечение на паническо разстройство е различна в зависимост от броя на сесиите.

Повечето специалисти работят в когнитивно-поведенческата посока. Това е единственият метод, който е доказано ефективен при лечението на паническо разстройство в клиничните проучвания.

Здраве за цялото семейство
Add a comment