Кои са най-популярните видове етерични масла и какви са ползите от тях?

Здраве

Различните видове етерични масла са ключов компонент от ароматерапията. Те се използват широко за лечение и удоволствие от мнозина, както на изток така и на запад.  Съществуват близо 100 вида етерични масла, всяко със специфична комбинация от функции, характерен мирис и употреба в ароматерапевтичната практика. В тази статия ще споделим някои от най-популярните и полезни етерични масла за нас.  

Какво представляват етеричните масла и за какво се използват?

Етеричните масла са дестилирани или пресовани течности, извлечени от полезни растения. Всяко от тях придобива характерен мирис в зависимост от конкретното растение. Те работят на принципа, че след вдишване ароматите стимулират област от лимбичната система в мозъка. Това е важна система, отговаряща освен за обонянието, и за поведението, емоциите, дългосрочната памет и формирането на спомени. Тя също контролира и някои несъзнателни физиологични функции, включително сърдечна честота, кръвно налягане и дишане.

Теорията е, че чрез директен ефект върху лимбичната система, етеричните масла могат да имат положително действие и върху свързаните с нея, функции на тялото. Ароматерапията с етерични масла успешно подобрява психическото здраве и се твърди, че също може да има ефект и върху физическото.

Кои са най-популярните видове етерични масла?

Мента

Това лечебно растение е отглеждано от древните египтяни, разглеждано с интерес от Аристотел и до ден днешен присъства широко в медицината и кулинарията. Етеричното масло от мента се изготвя чрез парна дестилация на листата и стъблата на растението. Натуралните активни вещества, които обогатяват това етерично масло са ментол (предимно), както и ментофуран, пулегон, лимонен и др. Повечето от тези фитохимикали се изследват за потенциалните си противоракови свойства. Освен да предотвратява развитието на злокачествени заболявания, етеричното масло от мента има и противомикробни и противогъбични свойства. Действа положително на храносмилателната система, помага при гадене и наднормени килограми. Това етерично масло също действа и като слабо обезболяващо, успокоява главоболия и мигрени и дори стимулира растежа на косата.

Лавандула

Продължавайки с темата за египтяните, смята се че едно време Клеопатра е използвала парфюм от лавандула. Също така това растение доказано се е използвала за процеса на мумификация, както и за други лечебни цели в древния свят. Освен по тези далечни ширини, лавандула расте в богати количества и в България. Без съмнение поне веднъж сме виждали дълги поля от красивата и опияняваща лилава билка. Множество продукти, като лавандулова вода и лавандулово масло се произвеждат и изнасят от България. Успокояващите свойства на билката са широко признати и често се прилага за третиране на проблеми с безсъние, висока тревожност и прекомерен стрес. Също може да има положителен ефект върху депресия, главоболие и зъбобол.

Лимон

Освен емблематична част от кухнята, този плод намира своето приложение и в ароматерапията. Без съмнение заради силния си и зареждащ цитрусов аромат. Но също и заради множеството ползи за здравето, които се крият зад вкусната му коричка. В аюрведичната медицина, етерично масло от лимон се ползва за детоксикация и енергизиране на тялото. В сравнение с другите етерични масла, това от лимон има най-силно изявени антибактериални свойства. Чудните способности на лимона се проявяват и при ароматерапия чрез инхалация. Там проучвания показват, че етеричното масло от лимон стимулира произвеждането на допамин в мозъка и е способно да лекува депресивни състояния и дори зависимости. Локално приложено върху тялото, това етерично масло омекотява и хидратира кожата, както и я подхранва с витамин C, който забавя процеса на стареене.

Жасмин

Жасминът е сред най-богато използваните аромати в парфюмерията, както и често включван в алкохоли, сладкиши и десерти. Романтичният аромат на жасмин не само привлича обонянието, но и може да има редица от ползи за организма ни. Маслото от жасмин се е използвало при раждане за да улесни и ускори процеса, докато предоставя обезболяващ ефект. Жасминът е силен антидепресант, афродизиак и дори може да се използва като седатив. Етерично масло от жасмин може да намали напрежението в тялото, да успокои кашлица и да подхрани кожата. Използва се за премахване на белези и често се съчетава с етерични масла от цитруси, роза и сандалово дърво.

Чаено дърво

Етеричното масло от чаено дърво е страхотен заместител на силните и агресивни козметични продукти. При борба с акне и себорея, това етерично масло предоставя натурално и еко решение, изпълнено с бактерицидни и антибактериални свойства. В студените сезони, чаеното дърво ни носи облекчение на симптомите на настинка и грип. Само няколко капки от етеричното масло във ваната или на парна баня веднага ще ни заредят с нови сили.

Евкалипт

Това свежо австралийско растение е сред най-популярните етерични масла. Активните му химични компоненти го правят идеално, както за локална употреба, така и за ароматерапия. Със силно антибактериално действие, евкалиптовото масло елиминира инфекции и вредни бактерии при контакт. Други значими ползи за здравето включват: улесняване на дишането, придаване на чувство за релакс и свежест, както и намаляване на нервното напрежение в мускулите.

Здраве за цялото семейство
Add a comment