Лечебни билки

Здраве

Още от древни времена билките са се използвали в храните или като лечебни средства. Всяка билка има своите индивидуални свойства като някои са отровни за ядене, но изключително полезни при правилна употреба за здравето. Други пък се използват като подправки или в определени храни и имат безценни вкусови качества, но нулев ефект за здравето. Трети имат комбинирано действие – тоест подходящи са, както за употреба в кулинарията, така и за лечебни цели.
Ако трябва да се фокусираме единствено върху положителните им качества за здравето, то това, което прави билките толкова предпочитани от хората е, че те са естествен начин за борба с определени заболявания. Не съдържат химикали или вещества, които вредят повече, отколкото помагат.
По какъв начин се консумират?
За да бъде една билка полезна е важно да се знае къде е приложима. Някои се приемат вътрешно – под формата на тинктури, чайове и пр. Други имат само външно приложение и се полагат на болното място или се правят компреси от тях.
Всички знаят как се приготвя чай, така че ще се спрем по-скоро на тинктурите (все още непознати за някои). Тинктура представлява „извлек” от дадено растение. Тоест се извличат полезните свойства на билката с помощта на разтвор, съдържащ алкохол. Важно е да знаете, че тинктурите може да имат определени противопоказания, но те са изписани на опаковките им. Добрата новина е, че могат да се закупуват без лекарско предписание. Просто трябва да следвате указанията им за употреба.


Примерно ползи на билки
Както вече споменахме съществуват различни билки като всяка има своите ползи за здравето.
Чесънът, например е едно от растенията със смесени ползи. Той често е използван в кулинарията, но е известен и със своето силно положително действие срещу грип, хрема, настинка. На пазара се продава готова тинктура от чесън, която е полезна за допълнителна защита на имунната система като също така има детоксикиращо, противовъзпалително, антимикробно, противораково, противогрипово действие и пр.
И все пак, ако желаете да се възползвате от неговите здравни ползи в домашни условия, то ето няколко съвета.
Не печете, варете или пържете чесъна, тъй като по този начин здравните му ползи ще се изгубят. Не консумирайте веднага растението след обелване и нарязване. Важно е след като обелите скилидките и ги нарежете, да оставите да престоят за около 10-тина минути. По този начин се активират веществата в чесъна, в резултат на което се получава алинин – веществото, благодарение на което се дължи полезното действие на това растение.
Цитрусовите плодове като портокали, мандарини, лимони, грейпфрут и прочие пък са богати на различни витамини, което също позволява подобряване на имунитета, както и положително действие при някои сериозни здравни проблеми. Освен това някои от цитрусовите плодове могат да се използват под формата на кремове (след специална обработка), предназначени за кожата и за кожни проблеми.
Билки като лайка, например имат полезно пречиствателно действие и най-популярна е употребата им под формата на чай, въпреки, че се предлагат и като тинктура.
Други не толкова лесно достъпни растения на пазара като Котешката стъпка, например пък са изключително полезни при гастрит, високо кръвно и други здравни проблеми.
Защо тинктура, а не домашно приготвен лек?
Факт е, че всеки може да си набере дадена билка и да си приготви чай от нея по някаква рецепта. Или пък може да си купи направо готов чай от магазина. А защо не също според указания да си направи компрес с цел лечение от дадена билка?
Всичко това е възможно, но употребата на тинктура е по-добър вариант поради няколко причини:

  • Всяка една тинктура предлагана на пазара се изследва предварително и се одобрява;
  • Тинктурите съдържат указания за употреба и противопоказни действия. Те са изследвани и следователно се знае при какви състояния помагат и при какви биха могли да навредят.
  • Не съдържат вредни вещества и химикали, а само натурални продукти;
  • Съдържат описание с точни и ясни упътвания за употреба;
  • Лесно достъпни са и по-лесно ще е да се сдобиете с определена тинктура, отколкото със самото растение, което по принцип се използва при създаването й. Това е така, защото някои билки виреят само на определени места. Например едни може да се срещат в една страна, а други в друга страна и по този начин да направи невъзможно достъпването им за вас (освен, ако не решите да пътувате до съответната страна, но това ще ви излезе в пъти по-скъпо, отколкото използването на тинктура).

Разнообразието от билки е огромно, а най-сигурният начин да научите какви са техните ползи е чрез тинктури, защото са медицински изследвани, а ползите и противопоказанията са описани от професионалисти, което ги прави достоверни и достатъчно изчерпателни, за да дадат информация на интересуващия се относно начина им на действие.

Здраве за цялото семейство
Add a comment