Лечение на диабетно стъпало с кислородна терапия

Съвети

Много хора, страдащи от диабетно стъпало, изпитват скептицизъм когато се спомене някой метод на третиране на заболяването им. Тези от тях, изпробвали лечение с кислород в HBO Medical Support Center – Стара Загора, установяват още с първата терапия благоприятният ефект от нея.

В този материал ще разгледаме какво причинява диабетното стъпало и как лечението в барокамера помага да се избегне най-лошия сценарий.

Какво е диабетно стъпало?

Диабетното стъпало е вид тежко усложнение на крайниците в следствие от захарния диабет.

Предизвиква се от патологични изменения на краката и по-конкретно стъпалата, породени от промени на периферната нервна система. Появява се при хора, страдащи от диабет, които поддържат високо ниво на кръвната захар.

Тази болест засяга капилярите и нервните окончания в долните крайници. Това става когато се образуват тромби от съединяване на захарта в кръвта с холестерола, които запушват кръвоносните съдове. Така се оформят болезнени язви по стъпалата, които трябва да бъдат лекувани.

Усложненията на диабетното стъпало, поради ненавременно или грешно лечение, могат да доведе до ампутация на долния крайник, който е засегнал.

Какво е кислородна терапия с барокамера?

Хипербарна кислородна (HBO) терапия се провежда в барокамера. Това е специализиран уред в което пациента диша подсилен кислород, докато тялото му е подложено на налягане 2 пъти по-силно от нормалното.

Този начин на приемане на елемента, който всички дишаме, спомага на организма да се насити с кислород, достигайки до засегнатите тъкани на тялото, страдащи от хипоксия (недостиг на кислород) и в кръвоносните съдове, от където да достигне до засегнати жизненоважни органи.

Сесията в барокамера протича в продължение на час, като през това време може спокойно да се чете книга или гледа филм на телевизора в уреда, който е специално предназначен да издържи на високото налягане. Много хора, ползващи този метод на лечение с кислород, намират терапията за успокоителна, като има и случаи на заспали пациенти.

Барокамерата помага за решаване на множество проблеми, сред които са сърдечни проблеми, отравяне, гастрит, алцхаймер и разбира се диабетно стъпало.

Как лечението с кислород помага при диабетно стъпало?

Както бе споменато по-горе, диабетното стъпало засяга долните крайници, затлачвайки кръвоносните съдове с тромби.

Лечението с кислород помага за отпушването на засегнатите артерии, като същевременно подсилва количеството кислород в кръвта. Това предотвратява опасността от влошаване на състоянието на страдащия от диабет и премахва риска от ампутация на засегнатия крайник.

Високото налягане, което осигурява уредът, помага на подсиленият кислород да достигне по-лесно до страдащите от хипоксия тъкани на крака, превърнали се в язви. По този начин те могат да се регенерират по-бързо, което ще доведе до намаляване на болката в стъпалото още при първите сесии в барокамерата.

Много лекуващи се от това заболяване установяват намаляване на кръвната си захар след кислородната терапия в уреда, което е сигурен показател за благоприятните въздействия на барокамерата върху организма на страдащите от диабет тип 2.

Изследвания

Проучване, публикувано в британското медицинско списание Diabetes Care през 1987г, на д-р Джанкарло Барони от Център по диабетология и метаболитни заболявания, Ospedale Niguarda Cà Granda – Милано, Италия и негови колеги проследяват лечението на 18 хоспитализирани пациенти с диабет и гангрена на стъпалото, което се провежда чрез ежедневно лечение с кислород в барокамера.

Тестването на HBO терапия върху тези пациенти завършило с 16 случая на излекувани крайници и 2 без подобрение, което по-късно е довело до ампутация.

Резултатите показали значително понижение на кръвната захар при повечето пациенти, които започнали лечението си в барокамера. Също така те установили подобрение в състоянието на долните крайници на участниците в изследването, като при някои то тях то се наблюдавало още на петата сесия.

В заключението си лекарите казват, че лечението с кислород се е оказало ефективно при третирането на пациенти с тежки язви и гангрена на краката, причинени от диабетно стъпало, с висок процент на излекувани и драстично намален брой на ампутирани долни крайници. Тези техни изследвания потвърждават тогавашните теории за ефективността на HBO терапията при лечение на пациенти с диабетно стъпало.

В заключение можем да кажем, че лечението с кислород действително помага на хора страдащи от диабетно стъпало, като има много пациенти преминали през тази терапия и успели да спасят крака си.

Здраве за цялото семейство
Add a comment