Най-популярните места по света, на които се добиват суровини за оригинални парфюми

Здраве

За производството на парфюми се използват както естествени, така и синтетични суровини. Естествените се добиват от природата – от растения, животни или минерали, докато синтетичните се произвеждат изкуствено с цел да пресъздадат аромати, които не могат да бъдат извлечени по естествен път поради различни причини. Разбира се, естествените суровини са много по-ценни, тъй като голяма част от тях са редки и се добиват трудно. Всички големи компании подчертават факта, че използват естествени съставки за производството на своите оригинални парфюми и посочват района, от който са добити като белег за качество на суровините. Град Грас се е наложил през годините като мека на парфюмеристите. Известен със своята средновековна архитектура, градът има богати традиции и в производството на ценни суровини за оригинални парфюми, сред които жасмин, лавандула, рози и др. ароматни цветя. Историята на френската парфюмерия е свързана с Грас още от XVII век.

Кои са другите популярни места по света, ценени в ароматния свят заради суровините, които осигуряват за оригинални парфюми?

България е един от най-големите производители на розово масло, което се влага в оригинални парфюми

Наричана „Кралицата на цветята“, розата е една от най-разпространените съставки в света на парфюмерията. Известни са розите, добивани в Дамаск и Турция, както и розите Centifolia, които растат в Грас и чието име се превежда като столистна роза. Една от популярните дестинации за производство на рози е и България. Розовото масло, добивано в нашата страна е популярно с високото си качество. България е един от най-значимите износители на тази суровина. Страната ни осигурява около 70% от розовото масло, използвано от големите компании за производството на оригинални парфюми.

Само 2 от познатите над 450 вида жасмин са ценни за производството на оригинални парфюми

Жасминът също е основен материал в парфюмерията. Рядко ще намерите аромат, в който няма нотка на жасмин, която придава щипка сладострастие на уханието. В света на парфюмерията се нарича „La Fleur“, защото е просто вълшебен! Любопитен факт е, че по света се срещат над 450 вида жасмин, само 2 от тях се използват в парфюмерията – Jasminum Grandiflorum и Sambac Jasmine. Видовете жасмин, ценни за производството на оригинални парфюми се произвеждат в Индия, Китай, Египет и Грас.

Известният като „дърво на боговете“ уд е една от най-скъпите суровини за оригинални парфюми

Стойността на уд става все по-висока предвид голямото търсене и трудния начин, по който се извлича по естествен път. Добива се предимно в Югоизточна Азия. Най-големият производител на уд е Индия, следвана от Малайзия и Камбоджа.

Свежестта на бергамота е еднакво ценена, както при дамските, така и при мъжките оригинални парфюми

Ароматът на бергамота се отличава с многоплановост – едновременно свеж, сладък и пикантен. Нотката е една от най-балансираните, което я прави предпочитана от парфюмеристите при разработването на уханни комбинации, заради лекотата, с която допълва широка гама от ароматни акценти. Бергамотът е роден в Югоизточна Азия, но се отглежда и в Южна Италия. Други страни производителки са Алжир, Мароко, Тунис, Аржентина и Бразилия.

През последните години, когато производството на парфюми значително се разширява, все по-ценни стават естествените суровини. Компаниите изтъкват произхода на природните съставки в своите оригинални парфюми. Напредва и синтезирането на все по-качествени изкуствени еквиваленти, които да компенсират изчерпаемостта и недостига на натурални съставки. Стремежът на лабораторните изследвания е да гарантират, че години наред ще продължим да се наслаждаваме на ароматни нотки, харесвани от поколения наред преди нас.

Здраве за цялото семейство
Add a comment