Непопулярни факти за меда

Здраве

Медът е обичан от мнозина заради уникалните му свойства, но кое е истина и кое мит? Има разнообразие от рецепти с мед като заместител на захарта и много диетолози подчертават меда като най-добрата алтернатива на захарта, ако искате да поддържате здравословна и балансирана диета.

Твърди се също, че медът помага за по-красива коса и кожа. Може би с право се нарича течно злато? В тази статия ще ви запознаем с някои от непопулярните факти за меда.

Колко мед произвежда една медоносна пчела през жизнения си цикъл?

1 медоносна пчела произвежда около 1/12 чаена лъжичка мед през целия си живот, което е около 6 седмици. А 1 кошер медоносни пчели произвежда до 150 кг ядлив мед годишно.

Тези работливи пчели жужат непрестанно и се трудят неуморно, за да съберат толкова мед, колкото позволяват техните малки телца.

Това означава, че ще ви трябват поне дузина медоносни пчели, за да имате една супена лъжица мед. Наистина ви кара да оцените усилията на малките черно-жълти крилати насекоми, нали? Висококачественият мед от Pchelina ви гарантира, че ще изпитате невероятно вкусово удоволствие, както и ще се възползвате от всички полезни свойства на меда.

Медът помага на пчелите да изкарат зимата

Знаете ли, че пчелите работят много усилено, за да събират мед през лятото, за да могат да ги поддържат през суровата зима?

Пчелите обикновено прекарват зимата си, като се гушкат заедно и поддържат кралицата си топла. Това изгаря много калории, които след това се допълват от мед. Това е причината, поради която продуктивен кошер гарантира, че запасява поне два пъти повече мед от необходимото за зимата.

Пчелите „ограбват“ други кошери

Знаете ли, че пчелите нападат други кошери и крадат техния мед? Ако в друг кошер има мед (например, ако пчеларят остави кошера отворен) или ако времето е лошо, пчелите ще „грабнат“ мед от друг пчелен кошер. Ако обаче пчела-пазач от ограбен кошер хване натрапника (откривайки екзотичната миризма на натрапника), двамата ще се бият до смърт. Ако крадец влезе незабелязано в кошера, то той ще знае къде е входа, за да може да влезе и излезе, без да бъде открит като натрапник.

Забавни и интересни факти за меда и пчелите

1. Пчелите са единствените насекоми, които могат да създават храна, която хората да консумират.

2. Консумацията на мед може да подобри умствената ви функция, тъй като медът съдържа „пиноцембрин“, който е антиоксидант, който подобрява мозъчната функция.

3. Колония от пчели може да се състои от 20 000 до 60 000 пчели работнички, но в кошера може да има само една кралица.

4. Необходими са над 1000 пчели, за да се направи 1 кг мед, като те трябва да съберат ресурс от близо 3000 растения.

5. Пчелите имат две стомахчета – едно за храна, друго – за да събират нектара.

6. В мозъка на една пчела има 900 клетки.

7. Пчелите комуникират чрез аромати или така наречените феромони, както и изпълнявайки специални „танци“.

8. Всеки кошер има различен аромат, това действа като ориентир, за да намерят обратно пътя към дома си.

9. Пчелите населяват Земята повече от 30 милиона години.

10. Има множество различни видове мед, като всеки от тях има различен вкус. Различните видове мед зависят от това от какви растения пчелите-работнички са събирали нектара.

11. Медът съдържа всички вещества, необходими за поддържане на живота, включително ензими, вода, минерали и витамини.

Медът е добре познат от векове заради своите вкусови качества. А популярността и вниманието към него, както и към медоносните пчели, нараства постоянно. Усилията на пчелите определено са възнаградени с пристрастяващия продукт, който успяват да „произведат“. Това е уникална съставка и определено заслужава да се нарича „течно злато“.

Здраве за цялото семейство
Add a comment