ТОП 6 полезни зеленчука

Диети

Нашите родители винаги са ни учили, че плодовете и зеленчуците са изключително полезни и ни препоръчват редовно да консумираме такива.

Освен, че не съдържат вредни вещества, те са богати на множество витамини, които са полезни за организма.

Ето списък с няколко вкусни зеленчука, които можете да включите за редовна употреба в менюто си и да си създадете хранителен режим. Вижте и техните ползи.

  1. 1.     Чесън

Не може да не включим в списъка това растение. Чесънът е препоръчително да бъде част от ежедневното ви меню за здравословно хранене. Макар и леко миризлив и парлив, той е чудесно натурално средство чрез което да укрепите здравето си и да повишите имунитета си. Чесънът подобрява още работата на сърцето и служи за предотвратяването на заболявания, причинени от различни възпаления. Растението спомага за контролирането на инфекции, които са получени от вируси, бактерии, дрожди, гъбички и намалява значително риска от някои видове ракови заболявания. Полезното действие на чесънът се дължи на алинина, който се задейства след нарязване на скилидките и оставянето им за около 10-тина минути. За да успеете да извлечете най-добрите ползи от чесъна,  го консумирайте пресен.

  1. 2.     Сладък картоф

Този вид картофи освен, че са вкусни, чудесни за различни ястия, те са полезни и за организма, защото са богати на витамини А, С, както и на минерали. Те се приготвят много лесно, а грудката им, която е сладка на вкус също така е богата на калий.

  1. 3.     Моркови

Този популярен зеленчук е натъпкан с витамини. В него се съдържат витамините С, А и К. Ето защо редовната консумация на моркови ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания и също така ще спомогне за предпазване на зрението. В морковът се съдържат още редица полезни вещества като калий, магнезий, фосфор, манган и др., които се отразяват благоприятно на организма.

  1. 4.     Домати

Тези свежи зеленчуци, чиято употреба е особено популярна за летни салати съдържат над 20 витамини и минерала като с най-голямо съдържание се отличават А, К и С. Ползите на доматите се изразяват в намаляването на риска от рак. Те също така осигуряват добро количество калий, манган, желязо, хром, мед и др. на организма.

  1. 5.     Броколи

Над 30 са хранителните вещества, които се съдържат в този зеленчук. Той изобилства от различни витамини като А, К, С и Е. В броколите се съдържат още цинк, желязо, фолиева киселина, фосфор и калий.

  1. 6.     Зеле

Зелето е един от най-питателните и същевременно нискокалорични зеленчуци. В него се съдържа голямо количество от витамините К и А, а също и С. То е добър източник на калий, мед, калций и манган.

Здраве за цялото семейство
Add a comment