Храните, които никога не трябва да консумираме след изтичането на срока им на годност

Полезно

Кое е първото, което гледаме, когато пазаруваме в супермаркета? Срока на годност, разбира се. Но, защо той е толкова важен? Нима външният вид и ароматът не ни ориентират достатъчно? Щампованата дата в повечето случай ни показва кога даден продукт ще загуби активните си хранителни свойства и ще стане вреден за нас.В някой случай консумацията на храни с изтекъл срок може да се окаже фатален. Вижте кой храни никога не трябва да прибавяте към кулинарните си рецепти след като им е изтекъл срокът на годност.

Яйца
Не консумирайте яйцата след като им е датата посочена на опаковката им. Тъй като те са сурови са много добра среда за развитие на патогенни микроорганизми. Все пак, не искате да хванете салмонела,нали?

Меки сирена
По-твърдите  сирена като чедър, гауда и кашкавал имат по-дълъг срок на годност, защото в тях по-трудно се развиват бактерии и плесени. Меките сирена като крем сиренето, например, не са подходящи за съхраняване за повече от 10 дни в хладилник. Те имат способността да образуват различни видове плесен.

Картофена салата
Подобно на майонеза и горчица, картофeните или яйчните салати са по-податливи към развитие на бактерии. По-добре  изхвърлете останалата порция картофена салата, тъй като риска от хранително отравяне е голям.

Прясно изцеден сок
Фрешовете са полезни само, ако се консумират веднага. За разлика от преработените сокове, те не са преминали през процеса на пастьоризация и в тях се съдържа голямо количество вредни бактерии. Фрешът става опасен за здравето ни след като престои повече от 24 часа.

Прясно месо
Голяма част от прясното месо е замърсено с бактерии на салмонелата, ешерихия коли и други патогенни микроорганизми. Затова то винаги трябва да се приготвя на високи температури. Колкото повече стой прясното месо, толкова повече се увеличава вероятността за разпространение на зарази.

Пушени меса и колбаси
Въпреки голямото количество консерванти ,което се съдържат в шунка, пушените меса и колбасите, веднъж отворени, те имат трайност от три до пет дни. Така,че  винаги купувайте само това, което можете да изядете в този период. Колбасите са чувствителни към бактерия, наречена листерия, която се размножава дори и в студена среда като хладилника,например.  Така, че поставянето им на студено не означава, че колбасите ни са напълно защитени.

Здраве за цялото семейство
Add a comment