Какво представлява медицинската козметика

козметика онлайн

Днес на световния пазар е представено голямо разнообразие от козметични продукти, по-специално за лична хигиена. За съжаление, няма единна официална класификация на всички продукти, така че е доста трудно да се разбере цялото разнообразие и най-често трябва да разчитате на собствената си интуиция. Въпреки това цялата гама може да бъде разделена според предназначението, характеристиките на действие и ефективността на употреба. 

Медицинската козметика, от своя страна, съдържа биологично активни вещества и се използва за лечение и профилактика на определени заболявания. Онлайн аптека Galen разкрива ползите и същността на тези продукти, които навлизат в ежедневието на все повече клиенти.

Какво представлява медицинската козметика и какви са нейните предимства

Активна козметика, козмецевтика, дермокозметика, медицинска козметика – всички тези термини се използват за обозначаване на козметични продукти, чиято цел е да коригират несъвършенствата и да има регенериращ ефект. При разработването на тези козметични продукти се използват медицински и фармацевтични данни, което означава, че всички съставки са научно изследвани. Друго предимство на медицинската козметика е сертифицирането, съответно продажбата е възможна само във физически и онлайн аптеки или специализирани магазини. 

Различните марки предлагат разнообразни продукти за мъже, жени, деца и новородени, подходящи за лице, тяло и коса. За зряла кожа се препоръчва специална грижа за околоочния контур с хиалуронова киселина, а също така можете да откриете и специални продукти за бременни и бебета, които не развиват алергии. Слънчевите лъчи могат да предизвикат силно увреждане на кожата, така че е задължително да използвате слънцезащита като кремове с висок SPF особено когато става дума за бебешката кожа.

Видове аптечна козметика

При наличие на дерматологични заболявания основната цел е да коригира недостатъците и да осигури изразен терапевтичен ефект. В зависимост от целта има няколко вида средства, всеки от които се избира в зависимост от конкретния проблем:

  • за нормална, суха, мазна кожа;
  • против акне;
  • премахване на пигментацията;
  • опъване и изглаждане на бръчки около очите;
  • почистване на чувствителна кожа, склонна към алергии и зачервявания;
  • грижа за бебешката кожа.

Медицинската козметика съдържа по-високо съдържание на активни съставки, които преминават допълнително тестване и пречистване. Съдържанието на консерванти и агресивни химични съединения е минимално или напълно липсва, което означава, че тези продукти са хипоалергенни, безопасни и идеални за чувствителна кожа, склонна към акне.

Как да изберем медицинска козметика

В зависимост от активността на мастните жлези се разграничават четири типа кожа: нормална, суха, мазна, смесена. В нормално състояние кожата има естествен защитен механизъм, който представлява плътна бариера от слой на епидермиса и мастните жлези, които създават стабилен липиден филм. Такава бариера не отделя вода и предпазва от проникване на микроби и алергени. Въз основа на това, за да може лекарството наистина да има необходимия ефект, то трябва да бъде избрано не само въз основа на спецификата на проблема, но и в съответствие с типа кожа:

  • суха – ако няма достатъчна активност на мастните жлези, рискът от инфекциозни и алергични реакции се увеличава. Агресивните фактори на околната среда могат да причинят суха кожа: вятър, слана, слънчева светлина и сух домашен въздух. Също така проблемът може да възникне поради вътрешни фактори: недохранване, недостиг на витамини, недостатъчен прием на вода или кожни заболявания (алергии, възпалителни и инфекциозни заболявания). Основните признаци са: усещане за стягане, свръхчувствителност, пукнатини, раздразнение, стеснени пори, ранни признаци на стареене;
  • мазна – характеризира се с прекомерна активност на мастните жлези. Често това състояние се причинява от наследствени фактори и ендокринни заболявания. Но в същото време недохранването и неправилната грижа за кожата имат значителен принос. Основни признаци – мазен блясък, запушени пори, черни точки, акне;
  • комбинирана – най-проблемният тип, при който се наблюдава комбинация. Например мазна кожа в Т-зоната (чело, нос и брадичка) и сух или нормален тип в останалата част на лицето. Сложността на грижата за този тип се състои в необходимостта от комбиниране на различни продукти за грижа. Причините за това състояние могат да бъдат: хормонални промени, локално повишена активност на мастните жлези, генетична предразположеност, недохранване и неправилна грижа.

Медицинската козметика предлага разнообразни хидратиращи продукти, които могат да се използват при атопичен дерматит и други кожни заболявания.

Предимства на медицинската козметика

По правило производителите не преследват уникалността на състава, използвайки редки съставки. Те използват компоненти, които са преминали обширни, строги клинични тестове. Голям брой хора участват в такива изследвания, а задълбоченият анализ на резултатите ни позволява да говорим не само за ефективността на действието, но и за продължителността на ефекта. Доставчиците на витамини и активни съставки са изключително добре проучени растителни екстракти, минерали и лекарства. 

Качеството на съставките е винаги високо, както и тяхното почистване. За производството на медицинска козметика се използват най-новите технологии, които позволяват използването на компоненти с повишена концентрация и висока чистота, независимо дали са екстракти от растения или стабилни форми на фармацевтични компоненти. Високите изисквания за качество, за фармацевтичния състав, за сроковете и условията на изпълнение, за декларирания обхват за решаване на проблеми ни позволяват да говорим за такива продукти като лекарствени.

Здраве за цялото семейство
Add a comment