Какво трябва да знаем за кардио тренировките?

Здраве

Ако сте от хората, които активно се занимават с трупане на мускулна маса, тогава сигурно знаете че и кардио тренировките са много важни. Дори ако вашите мускули са добре развити, но мазнините са много, тогава това не би изглеждало добре. За да бъдат мускулите ви релефни и добре оформени, никога не бива да забравяте за този вид упражнения.

И тук не е от значение дали искате да получите доста дълбок релеф или искате само да поддържате тялото си в тонус. И при двата случая трябва да отделяте достатъчно време на тренажора и пътеката.

Какъв е ефекта от кардио тренировките?

  • Намалява се процентът на подкожните мазнини;
  • Подобрява се тонуса;
  • Намалява се напрежението и стреса;
  • Подобрява се кръвообращението и сърдечната дейност;

Кога трябва да правите кардио тренировките?

  • Сутрин преди да сте закусили е най-подходящото време за тези тренировки. Причината за това е, че тогава нивото на глюкоза в кръвта е най-ниско, като по този начин се получава засилен ефект от тренировката, тоест изгарянето на мазнините е по-ефективно. Освен това, имайте предвид че мазнините няма така да се лепят по тялото ви, ако преди това сте направили тези упражнения. Другото положително нещо е това, че след сутрешните кардио натоварвания се усилва и метаболизма ви през целия ден, което е не по-малко полезно за трениращите.
  • В деня ви за почивка от тренировки – по този начин ще засилите обмяната на веществата си дори, когато тялото ви е в покой, тоест не тренирате активно.
  • Преди тренировката ви – леката разгрявка преди засилена тренировка е винаги полезна, така че я пренебрегвайте. Имайте предвид, че нейната продължителност трябва да е около 5-10 минути, а не повече, тъй като това е оптималното време.
  • След тренировка – погрешно е схващането, че след упражнения не трябва да се прави кардио тренировка. Напротив, тя дори е задължителна. Важното е да спазвате нейното времетраене и да не прекалявате.

Колко често трябва да правите кардио тренировки?

Кардио тренировките трябва да се правят не около 3-5 пъти на седмица. Важно е да запомните, че между самите упражнения не трябва да има интервал по-голям от 48 часа, защото в противен случай ефекта от предишната ви тренировка ще се загуби. Освен кардио тренировка трябва да изберете и подходящ хранителен режим. Информация за хранителни режими, тренировки за понижаване на тегло и всякаква полезна фитнес информация можете да намерите на сайта teamofgym.com

Видове кардио тренировки?

  • Плуване – отлична кардио тренировка. То натоварва цялото тяло и е идеален вариант, ако сте с излишно тегло или имате някакви травми. Тук интензитетът не е толкова важен, тъй като той може да е както по-голям, така и по-малък. Продължителността също може да е различна. Основен недостатък тук е това, че за да има видим резултат е важно да плувате наистина правилно. То е ефективно като цяло за отслабването, но с него не може да се постигне дълбок релеф.
  • Тичането е може би най-разпространения вид кардио тренировка. Основен плюс тук е това, че ефектът от тези упражнения е много добър и лесно може да се постигне така желания от много хора дълбок релеф. Минусът е това, че то е по-динамично и поради тази причина не е много подходящо при по-пълните хора.
  • Велоергометърът е идеален вариант, ако страдате от излишно тегло или пък имате някакви контузии. Не е много динамично, а и не ви трябва някаква специална подготовка.
  • Скачането на въже е много добър избор. С него можете да изгорите доста от калориите, но само ако натоварването е голямо.

 

Здраве за цялото семейство
Add a comment