Как да се предпазим от кърлежи?

Здраве

Годишно в България биват регистрирани близо 1000 случая на заболели от Лаймска болест и 800 от Марсилска треска. В тази статия ще дадем подробна информация за кърлежите и ще дадем някои професионални съвети за това как да се предпазите от тях.

Иксодовите кърлежи са най-често срещаните в страната и те са сериозен носител на болести и зарази. Ако сте ухапани от кърлеж, най-добре потърсете медицинска помощ, за да се установи дали сте заразен с някоя от опасните болести, за които споменахме в по-горните редове.

Кога се появяват кърлежите?

Кърлежите се появяват със затоплянето на времето, когато започват да „ловуват“. Може да ги видите още през месец март, дории по-рано, ако времето е достатъчно топло. Срещат се и случаи на ухапани хора от кърлежи още през февруари, така че трябва да бъдем внимателни. Обикновено, със свършването на месец април и през целия май болниците регистрират най-много ухапвания.

През горещите и сухи летни дни, когато липсват валежи, кърлежите намаляват. Те обичат влажните места и когато вода липсва, активността им спада значително. Разбира се, това не трае дълго, тъй като в края на август и началото на септември  насекомите се завръщат отново.

Ако кърлежът е достигнал фазата ‘’нимфа’’ през пролетта, то през есента той вече е възрастен индивид. На всяка една фаза от развитието си,  кърлежите смучат кръв еднократно. Това е достатъчно, за да премине в следващия стадий.

Целогодишно ли се срещат кърлежи?

Принципно през цялата година в тревите има кърлежи и практически навсякъде. Те изчакват благоприятни условия, за да “изплуват на повърхността“ и да започнат кръвосмученето. Обикновено жертвите на кърлежите включват гризачи, полски или горски животни, така че да могат да задоволят глада си.

Какво включва пръскането срещу кърлежи?

Ако сте решили да повикате фирма за пръскане срещу кърлежи, то това се прави през пролетния и есенния сезон или малко преди те да добият висока активност. Обработката с препарати обикновено се провежда в паркове, детски градини, училища или зелени площи.

Химикалите, с които се работи за безвредни за хората, макар че специалистите препоръчват да не се влиза в наскоро обработени терени. Най-често се използват предупредителни табели, които съобщават за пръскане срещу кърлежи.

Как да реагираме, ако видим кърлеж върху кожата си?

Не трябва да изпадате в панически състояния, защото ако кърлежът бъде изваден до 12 часа след попадането му върху тялото ни, той не представлява опасност и няма да ни зарази с болест. Ако сте на почивка сред зеленина,то  преглеждайте тялото си за забити кърлежи, така че ако ги намерите, да може да реагирате веднага и да не чакате времето да минава. Препоръчваме ви отстраняването на кърлежа да се извърши от медицинско лице, но ако няма такова наблизо, може да се справите и сами, като действате с ръкавици и пинсети.

В случай, че кърлежът се скъса и част от него остане в тялото ви, то тогава се налага да бъде отстранен смукателният му апарат, посредством използване на скалпел. В този случай намесата на лекар е абсолютно задължителна, тъй като вие не може да направите операцията сами.

Препоръчва ли се употребата на олио за задушаване на кърлежа?

Твърдо не. Ако се опитате да задушите кърлежа посредством използване на олио, има риск от предаване на инфекцията в мига на задушаването му. Това е така, заради връщането на стомашното съдържание към смукателния апарат и челюстта на кърлежа. Избягвайте да задушавате кърлежа, тъй като както се разбра, това е твърде опасна и безпредметна практика.

Често срещани болести предавани от кърлежи

Лаймската болест и Марсилската треска са двете най-чести зарази, предавани чрез ухапване от кърлежи в България. Заболяванията се предават чрез бактерии и подлежат на антибиотично лечение.

При Лаймската болест се наблюдава появата на червено петно с размери около 5 сантиметра. Върху кожата може да се види след седем дни на мястото на ухапването от кърлеж. Неразположението и умората са първите симптоми, които човек усеща. Ако се остави без лечение на по-късен етап, болестта може да засегне сърцето, мозъка, ставите и други части на тялото.

Що се касае до Марсилската треска, тя преминава като много остро заболяване, което най-често бива придружено от висока температура и поява на черно петно там, където сте ухапани. Появява се и малък обрив по цялото тяло, който изисква мнението на специалист. Възможни са усложнения на черния дроб.

Стана ясно, че сме застрашени през по-голямата част от годината. Самосиндикалното отстраняване на кърлеж от тялото ни е твърде опасно, а възможните зарази, които кърлежите могат да ни пренесат, преминават през няколко стадия и симптоматиката им е трудноразпознаваема. След опасни преходи или преминаване през опасни локации – преглеждайте зоните на тялото си, които най-често попадат под атаките на този вид инсекти.

 

Здраве за цялото семейство
Add a comment