Митове за предпазване от COVID-19

Здраве

Пандемията COVID-19 донесе със себе си много несигурност и дезинформация. Въпреки че е важно да сте информирани за вируса и за стъпките, които можете да предприемете, за да се предпазите, важно е също така да сте наясно с митовете, които се разпространяват. В този материал ще обсъдим някои от най-разпространените митове за защитата от COVID-19 и ще предоставим информация, която да ви помогне да вземете информирано решение за това как да защитите себе си и близките си.

Глобалната пандемия COVID-19 породи голям страх и объркване относно начините за предпазване на нас и нашите близки от вируса. За съжаление този страх породи и редица погрешни убеждения и митове относно защитата от COVID-19. Познаването на истината за тези митове може да помогне на всички нас да вземем информирани решения и да предприемем необходимите предпазни мерки, за да защитим себе си и нашата общност.

Мит 1: Носенето на маска за лице ще ви предпази от заразяване с COVID-19.

Истината е, че макар носенето на маска за лице да е важна част от защитата на себе си и другите, то не е безотказен начин за предпазване от COVID-19. Центърът за контрол на заболяванията препоръчва носенето на маска за лице на обществени места и в близост до хора, които не живеят във вашето домакинство, но тя не замества социалното дистанциране, честото миене на ръцете и избягването на големи събирания.

Мит 2: Приемането на витамин С, цинк или други добавки ще помогне за предотвратяване на COVID-19.

За съжаление няма научни доказателства, че приемането на витамин С, цинк или други добавки ще ви предпази от заразяване с COVID-19. Няма и доказателства, че тези добавки могат да намалят тежестта на симптомите, ако все пак се заразите с вируса. Най-добрата защита срещу COVID-19 все още е да практикувате социално дистанциране, да носите маска на лицето и да миете често ръцете си.

Мит 3: Единственият начин да се заразите с COVID-19 е да се изложите директно на контакт с човек с вируса.

Въпреки че директният контакт е един от начините за заразяване с COVID-19, той не е единственият. Вирусът може да се разпространи по въздушно-капков път, който може да се разпространи по въздуха, когато заразен човек говори, киха или кашля. Ето защо е толкова важно да практикувате социална дистанция и да носите маска на лицето, когато сте на обществени места.

Мит 4: Пиенето на горещи течности ще ви предпази от заразяване с COVID-19.

Пиенето на горещи течности, като чай или супа, може да помогне за успокояване на възпаленото гърло, но няма да ви предпази от заразяване с COVID-19. Най-добрият начин да се предпазите е да спазвате социална дистанция, да носите маска на лицето и често да миете ръцете си.

Мит 5: Приемането на антибиотици ще ви предпази от заразяване с COVID-19.

Антибиотиците са лекарства, които се използват за лечение на бактериални инфекции, а не на вирусни инфекции като COVID-19. Приемането на антибиотици няма да ви предпази от заразяване с COVID-19, а ненужното приемане на антибиотици може дори да доведе до антибиотична резистентност, при която бактериите стават устойчиви на антибиотици.

Важно е да запомните, че единственият начин да предпазите ефективно себе си и близките си от COVID-19 е да практикувате социална дистанция, да носите маска на лицето и да миете често ръцете си. Предприемайки тези стъпки, всички ние можем да дадем своя принос за запазване на безопасността на себе си и на нашата общност. Ако все още се чудите, как да се предпазим от covid-19, то се обърнете към вашия личен лекар, който ще ви даде конкретни насоки.

Здраве за цялото семейство
Add a comment