Разширени вени: причини, симптоми и лечение

Полезно

Варикозните вени, наричани още разширени вени, са общо здравословно състояние, което засяга милиони хора по света. Това състояние се характеризира с увеличени вени, които обикновено се наблюдават на краката, но могат да се появят и на други части от тялото. По-долу в статията ще разгледаме причините за появата на разширените вени, симптомите и методите за тяхното лечение.Копиране на HTMLКопиране на текст

Причини:

Генетична pредразположеност: aко имате близки роднини, страдащи от разширени вени, имате по-висок риск от развитие на същото заболяване.

Излишно натоварване: ако стоите изправени на крака дълго време може да налага повече натоварване на вените. При седнало положение може да се получи същото нещо.

Затлъстяване: излишното натоварване на тялото поради наднормено тегло може да налага повече напрежение върху вените.

Бременност: промените в кръвообращението и нарастването на обема на кръвта по време на бременността могат да предизвикат поява на разширени вени.

Симптоми:

Подутини: вените стават видимо по-големи и извиващи се.

Оток и тежест: оток в краката, особено след дълъг период в изправено състояние, седене или в резултат на горещина.

Болка и умора в стъпалата: болка и умора в краката, особено след дълго стояне или ходене.

Сърбеж и спазми

Лечението на разширените вени зависи от степента на състоянието и включва следните методи:

Компресиращи чорапи: носенето на компресиращи чорапи може да подпомогне кръвообращението и да намали отока и симптомите.

Промени в начина на живот: поддържане на здравословно тегло, редовни упражнения и избягване на продължителни периоди в изправено състояние или седене.

Склеротерапия и лазерна терапия.

Хирургическо или лазерно лечение: в някои случаи, особено при сериозни и напреднали разширени вени, може да се наложи операция за премахване на увеличените участъци.

Разширените вени са обикновено по-малко опасни от гледна точка на здравето, но могат да предизвикат дискомфорт и болка. Важно е да се консултирате с лекар, ако сте загрижени за състоянието си и искате да изследвате подходящите методи за лечение. Не забравяйте, че носенето на подходящи и удобни мъжки или дамски обувки е от съществено значение.

Здраве за цялото семейство
Add a comment