ТОП 7 здравословни храни

Диети

Обикновено в интернет попадаме на съвети за здравословно хранене. В тази статия, обаче ще се фокусираме върху отделите храни и техните здравни ползи за човешкия организъм.

  1. 1.      Риба

Това, което прави рибата полезна на първо място е фактът, че тя не се храни или отглежда с вредни химически съставки. Преди да бъде уловена, морската риба обикновено се храни с вещества, които оказват положително здравно действие на организма – например като минерали. Съдържащият се йод, също е полезен и от нужда за нашия организъм.

  1. 2.      Гъби

Гъбите спомагат на организма в предотвратяването развитието на инфекции. Те също така спомагат за засилване на имунната система. Намиращите се в тях полезни вещества, които получаваме чрез консумирането им са много, но едни от най-важните, които се отличават са желязото и протеините. Със сигурност в гъбите не се съдържат пестициди, тъй като такива биха убили спорите им, които обикновено са необходими за развитието им.

  1. 3.      Мед

Няма начин да не сте чували за ползите на меда. Той съдържа ценни антиоксиданти и поради тази причина най-честата му употреба е като антисептично средство. За щастие медът е вкусен, дори сладък и без проблем може да подслаждате своите любими напитки, заменяйки по този начин употребата на вредната захар.

  1. 4.      Ядки

Чували сме често да определят ядките като „тежка храна”. Те обаче имат и своите здравни ползи. Например, няколко ядки ще ви заситят също толкова, колкото „хапването” на един вреден дюнер. Орехите и кедровите ядки ще ви заситят дори, когато сте адски гладни, но наред с това ще донесат на организма и важни аминокиселини и същевременно ще защитят сърцето, мозъка и костите ви.

  1. 5.      Яйца

Въпреки, че е добре броят седмично консумирани яйца да се ограничи до определен брой, то яйцата все пак могат да са полезни на тялото ни. В тях се съдържат множество протеини, също и холестерол.

  1. 6.      Глухарче

Това растение съдържа голямо количество витамини А, К, както и важни минерали като калий, желязо, калций и магнезий. Също така горчивите съединения, които се намират в листата служат за подобряване на храносмилането и подпомагат панкреаса и черния дроб. Според проучвания, хранителните вещества, които се намират в глухарчето предпазват невроните, а пък чая от това растение е чудесно спомагателно средство при някои видове рак.

  1. 7.      Червена леща

Червената леща не е много популярна в нашата кухня. Тя е част от семейство бобови и е полезна за здравето, заради съдържащите се в нея множество фибри и протеини. Яденето на леща до голяма степен намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания и в същото време подобрява инсолиновата резистентност. Този вид леща също така има и кулинарно предимство, а именно, че освен хубавия си вкус, тя се готви лесно и бързо. Тя е чудесна за използване в супи, пюрета и яхнии.

Използвайки всички тези храни при правилен хранителен режим си гарантирате прекрасно здраве и тонус всеки ден.

Здраве за цялото семейство
Add a comment
  1. admin author

    Много добре написано