Л-карнитин – най добрата хранителна добавка за отслабване

Хранене

В тази статия ще Ви запознаем с една от най – широко разпространените и често използвани хранителни / фитнес добавки – Л-карнитин.

След направени статистики и провеждане на множество анкети Л-карнитинът става известен като хранителна добавка за отслабване.

Същност: натурална непротеинова аминокиселина, която се произвежда в човешкия организъм и по-специално в черния дроб. Л-карнитина дава енергия, намалява нивото на млечна киселина в мускулите, спомага за изгарянето на излишните мазнини. Няма странични действия, не пречи на съня и не натоварва нервната система. Причината не е, че най-популярният продукт използван за борба с телесните мазнини, а тази че без него транспорта на мастните киселини през клетъчите мембрани до митохондриите на практика е невъзможен. Това все едно е да искате да отидете на плаж, но няма с какво да отидете до морето. Ако не намерите нужния транспорт, плажа ще остане само в мечтите ви, както и топенето на подкожните мазнини без Л-карнитина.

Наименованието на карнитина идва от carnis (месо, лат.), тъй като се съдържа основно в месата (предимно червените) и някои диетични продукти.
Хранителните добавки за намаляване на телесното тегло са толкова популярни през пролетния сезон, че изместват по популярност дори диетите за отслабване. Предвид факта , че употребата на Л карнитин няма странични ефекти , можете самостоятелно да прецените под каква форма ще се приема – течен, на ампули, таблетки, прах, гел и др.

Изключително рентабилно е за жени, които нямат желание и време за посещение в залата. Звучи прекрасно нали?

Ако сте веган или вегетарианец? Факт е че при прием на плодове и зеленчуците е невъзможно да си набавим Л-карнитин.

Извод: полезно допълнение към балансирано хранене и физическа активност. Освен за изгаряне на мазнините L-карнитина е широко разпространен и заради множество други благоприятни действия върху организма, като:

  • участва в метаболизма на аминокиселините с разклонена верига (ВСАА)
  • забавя процесите на стареене на костите и подобрява структурните им качества
  • подобрява сърдечната дейност и риска от заболявания на сърдечния мускул
  • намалява натрупването на млечна киселина в мускулите
  • подобрява снабдяването на мускулатурата с кислород
  • има антиоксидантно действие
  • подобрява мозъчната дейност
  • подобрява качеството на сперматозоидите при мъжете

Дозировка и прием на Л-Карнитин

Стандартна препоръчителна дозировка е от порядъка на 2-4 грама l-carnitine на ден, разпределени на 2-3 приема през деня (общо 3-8 грама). Обикновено се приема сутрин и преди тренировка.
Начинът на прием и дозата важи за всички популярни разновидности на карнитина. Няма значение дали продуктът се приема под формата на течност, капсула, таблетка, драже или прах. Приемът на Л-карнитин за жени и препоръчителните дози не се различават с тези при мъжете, ефектът от въздействието му е същият. Л-Карнитинът е една от малкото хранителни добавки, които не само са безвредни по време на бременност, но дори някои лекари го препоръчват.

Освен за трениращи Л-каринитина е подходящ за прием от следните групи хора:

  • при хора в напреднала възраст: Умереният прием на аминокиселината (500мг. до 1г. дневно за неспортуващи) ще намали умората и ще увеличи работоспособността на по-възрастните хора.
  • при мъжко безплодие (ферилитет): приемът на 3гр. Л-Карнитин дневно подобрява броя и качеството на сперматозоидите при мъже с астеноспермия и олигоастенозооспермия. За още по-добри резултати се препоръчва комбинация между л-карнитин и ацетил-л-карнитин
  • при бъбречни проблеми: Препоръчвания прием е между 2 и 3гр. дневно разделен на 2-3 приема.
  • при симптоми на свръхактивна щитовидна жлеза: Според някои изследвания, след двуседмична терапия с включен л-карнитин, щитовидната жлеза започва да намалява обема си. Препоръчителен пример е между 2-4 гр. дневно, разделен на 2 приема.
  • при метаболитен синдром и диабет: Метаболитният синдром и диабетът се свързват с повишени нива на триглицериди в кръвта и натрупване на висцерална мастна тъкан. Според изследване, приемът на Л-Карнитин намалява натрупването на висцерални мазнини като за препоръчителна доза се смята прием от 2-3гр., разделен на 2-3 приема.
  • при деца: Деца могат да приемат Л-карнитин в доза от 50мг. на килограм телесно тегло. Пример: За 40 килограмово дете, препоръчителната дневна доза ще е 2гр., разделени на 2-3 приема.

Полуживотът на Л-карнитина е 16-17 часа и за да се поддържат адекватни нива, е препоръчително да се приема и в нетренировъчни дни.

ВАЖНО! Не се наблюдават странични ефекти от приема на Л-Карнитин в дози под 7гр. на ден.Карнитинът се понася от хората и няма противопоказания, но при дълготрайна употреба на големи дози са възможни гадене, повръщане, стомашни крампи и диария.

Ако си задавате следните въпроси:

  • Каква хранителна добавка да си взема за да изгоря мазнините?
  • Кое ще ми помогне за да влезна във форма?
  • Мога ли да си купя добавка за отслабване без да има странични ефекти?
  • Коя е най-евтината добавка, която ще ми помогне да премахна натрупаните мазнини?

То отговорът на всички въпроси е – Л-Карнитин. Кратко, точно и ясно.

В заключение: Л-Карнитинът ще си остане една от най-използваните хранителни добавки, защото до ден днешен няма констатиран (а и предполагаме, че няма и да има) страничен ефект, който да нарушава здравето и физическите способности на човека. А широкоспектърното му приложение ще го правят все по-популярен и използван суплемент, както в спортните среди, така и сред кардиолози и техните пациенти, също така и от студенти и ученици търсещи варианти да си помогнат в моментите на множество уроци и напрегнати сесии.

Здраве за цялото семейство
Add a comment