Хора, които е препоръчително да не постят

Съществуват определена група хора, които е препоръчително да не постят  по време на коледни пости, а и не само, тъй като знаем, че някой хора постят и в други периоди от годината.

Нека дефинираме какво означава понятието пост. Пост е период на въздържане от определени храни в някои религиозни традиции. Свързва се също с духовна концентрация, определени молитви и други начини за побеждаване на телесното начало. Така например, в Православна християнска религия на Бъдни вечер 24 декамври (6 януари) се яде постно ястие от варени пшенични зърна, разбъркан със сок от семена, може и сушени плодове, сушени сливи, стафиди и др.

Ето и за кои хора не е препоръчително да постят:

  • Дечицата до 7-годишна възраст, както и младите момичета, около 12-14 годишни, които са в период  на половото съзряване. Истината е, че те се нуждаят от пълноценно хранене и не бива да се лишават от продукти с животински произход.
  • Хора със заболявания. За да постите, трябва да сте здрави. В случай, че страдате от заболяване и организмът Ви се нуждае от важни вещества, то не бива да постите.  Ако страдате болести на стомашно-чревния тракт,  гастрит, холесицтит, панкреатит, ентерит, то прескочете постите.
  • Възрастните хора. За тях дори е препоръчително да повишат количеството на белтъчини в менюто си до 110-120 г, защото с напредването на годините процесът на възпроизводство на клетките затихва и за поддържането на жизнеспособността им са необходими повече животински продукти.
  • Кърмещи жени.
  • По време на бременност. Бременните трябва да се хранят съобразно нуждите  и желанията, без да се ограничават от нищо.
  • Изтощени хора, прекарали операция или боледуване, защото имунитетът им е отслабен.
  • Строителните работници, както и тези, упражняващи тежък физически труд . Калориите, съдържащи се в продуктите от животински произход, се важни за тях.
Здраве за цялото семейство
Add a comment