Конвектомат – с какво се отличава и как да изберем такава фурна за ресторант?

Хранене
Какво трябва да знаем за конвектоматите (конвекторните фурни)?

В настоящата статия са разгледани следните подтеми:

  • Разликата между конвектомат и обикновена фурна.
  • Как се работи с конвектомат?
  • Колко струва конвектомат за ресторант?
  • С какво се отличават ястията, приготвени с конвектомат, от тези, приготвени с традиционна фурна?
  • Струва ли си да имаме в къщата си конвектомат?
  • и много други.

Каква е разликата между конвектоматите и обиквонените фурни?

Обикновената фурна е проектирана и създадена за приготвяне на ястия в домашни условия, докато конвектоматите – при тях ситуацията е друга. Те са създадени за професионална употреба на места, които са с по-голям интензитет, например ресторанти, барове, заведения, столови, лечебни заведения и други.

Как работи конвектоматът?

С това устройство се работи лесно, стига да имате опит. То представлява вид голяма фурна с конвекция, с по-голям капацитет от домашната такава, например в конвектомат могат да се съберат 5, дори и повече тави на един път.

Принципът на работа на конвектоматите е сравнително прост. Всеки конвектомат притежава нагревател, с койт се определя температурата на готвене, както и вентилатор, който подсигурява равномерното разпределение на температурата между всички ястия, чрез които тя е заредена.

Благодарение на универсалните функции, като печене, варене, готвене, приготвяне на храна на пара, се приема, че това е страхотен уред за всеки ресторант, който предлага универсални свойства. Той е незаменим помощник най-вече на сладкарите, защото в него могат да се пекат най-различни печени изделия, при това на един път.

Каква е цената на конвектомат за ресторант с капацитет 100 посетители?

Конвектоматите могат да струват 1500 евро, но могат да достигнат и пет и повече хиляди евро, като всичко зависи от функциите, обема, програмите, които устройствата предоставят на ползвателите.

Например, конвектомат, с трифазен ток, модел 11 x 1/1 GN, LCD дисплеи за влажност, 50 ° C до 270 ° C има 99 програми , оборудван е с 2 вентилатора, има и LCD дисплей за по-лесна употреба, с лесна за регулиране тава е и има още много допълнителни функции в онлайн магазина за професионално ресторанторско оборудване MixHoReCa.com струва 9,390.00 лв., като цената е видяна на 9 февруари 2022 година. Естествено, цената може да се променя във времето, но към днешна дата, това устройство струва толкова. Ето и как изглежда:

Екранна снимка, направена през февруари 2022 г. от страницата MixHoreCa.com

Други модели конвектомати можете да видите, посещавайки официалната страница на компанията.

Защо ястията, приготвени на конвектомат са по-добре сготвени?

Съвременната кухня, особено с по-голям интензитет, е немислима без конвектомат. Минимум един.

Всеки професионалист, шеф-кулинар знае, че без добро оборудване не може да приготви почти нищо вкусно, добро.

Конвектоматат е истинско щастие за професионалистите. Причините – многото програми, с които разполага и доброто приготвяне на храна, за кратко време, но и придавайки вкус, който е наистина отличаващ се.

Накратко казано, чрез конвектоматът за кратко време може да се придаде добър вкус на всяко едно ястие.

Конвектомат в къщата – струва ли си?

През последните години, както в България, така и навсякъде по света, домакини, а и не само, се запленяват от магията на кулинарното изкуство. Все по-голяма част от младите дами, както и техните съпрузи, приятели, експериментират в кухнята. След експериментите следва създаването на кулинарен блог, или канал в медия за видеосподеляне, а после и запленяване и ежедневно приготвяне на ястия, представяйки ги на широката аудитория.

Ако се припознавате с такъв тип човек, описан по-горе, то може би си струва да имате конвектомат и във Вашият дом. В противен случай, тъй като цената е висока, смятаме, че по-скоро не би трябвало да смесвате професионалното кухненско оборудване с любителското, т.е. в домашни условия и обикновена фурна би трябвало да Ви свърши добра работа.

Здраве за цялото семейство
Add a comment