Остеопороза – причини за възникване

Полезно

Остеопороза произлиза от гръцките думи osteo – „кост“ и poros – „пора“ и представлява прогресиращо метаболитно заболяване на скелета. В резултат от разрушаване на колагеновата матрица костите изтъняват и губят плътността си.

В следствие на това се нарушава равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костната тъкан в полза на разграждането. Костите по-лесно се счупват, тъй като стават крехки, особено в областта на китките, гръбнака и тазобедрените кости.

Приблизително 20 % от пациентите с остеопороза страдат от счупване в областта на бендрената шийка, поради поради принудителната имобилизация (обездвижване) и развитието от това на пневмонии. Голяма част от останалите остават трайни инвалиди с необходимост от чужда помощ и грижи.

Към днешна дата, най-добрият метод за диагностициране е рентгеновата дензитометрия, която отразява съдържанието на хидроксиапатит за единица повърхност на костта и костната минерална плътност (BMD). Методът е абсолютно безболезнен и безопасен. В допълнение към диагностицирането на остеопорозата, този тип преглед може да помогне да определите:

– мястото на най-ниска костна плътност, където има голяма вероятност за фрактура,
– оценява вероятността от фрактури в бъдеще,
– определя загубата на маса в костите,
– наблюдава ефективността на лекарствата, които се приемат и развитието й.
Често се използва и ултразвукова денситометрия (UZD).

Причини за възникване на остеопороза.

При процесът стареене, костната плътност намалява, самата сила намалява. Това са нормал0ни възрастови промени. При някои хора обаче такива промени се появяват по-рано и се развиват по-интензивно. Съществуват много рискови фактори за остеопороза.

Рискови фактори, които не могат да бъдат променени:

– слаби, тънки кости на скелета,
– възраст над 65 години,
– наследствен фактор,
– липса на калций и витамин D,
– използването на някои лекарства като кортикостероиди и антиконвулсанти
– заседнал начин на живот,
– тютюнопушене,
– прекомерна консумация на алкохол.

Симптомите на остеопорозата
Костите започват да се изтъняват без никакви конкретни симптоми. Едно лице може да не знае за наличието на остеопороза си, докато не падне и счупи крак или ръка. Разбира се, фрактури се случват и в ранна възраст. Разликата е, че при наличие на остеопороза костите се повреждат по-лесно.

Остеопорозата може да се проявява и с болки в гърба и гръбначния стълб, намаляване на височината,изгърбена стойка и различни гръбначни изкривявания.

Усложнения.
– чести фрактури (патологични),
– външни физически дефекти,
– Възпрепятствани движения.

Какво можете да направите, в случай, че имате проблем с костите?

Напълното възстановяване от остеопороза е почти невъзможно, но можете да се научите да преодолеете самата болест и развитието и.
За това е добре да започнете:

– ходене, бягане, уроци по танци, дейности, които правят костите Ви по-силни.
Такива упражнения ще засилят мускулите, ще подобрят координацията и баланса.
– Здравословно хранене с оптимално количество калций и витамин D също е сред основните действия, които трябва да предприемете.
Най-добре е да спазвате балансирана диета, изградена на основата на хранителната пирамида. Особено важно е да се уверите, че получавате необходимото количество калций и витамин D.
– консултирайте се с лекар; попитайте Вашия лекар за лекарства, които забавят разрушаването на костите и ги подсилват. Има редица нови лекарства за лечение на остеопороза, което увеличава костната плътност и забавя неговото изтъняване.

Какво може да направи лекарят?
За да се определи степента на костна деструкция Вашият лекар може да ви насочи за рентгеново изследване, плътността на костното вещество, биопсия, урина и кръв.

Също така, лекарят може да ви препоръча хранителни добавки (калций, витамини) и лекарства:

– насочени към образуване на кости (стронций, терипаратид),
– антирезорбционни лекарства (бифосфонати),
селективни модулатори на естрогенния рецептор.

Вие може да бъдете насочен и към физиотерапевт, който да Ви изготви програма за физически упражнения.

Превантивни мерки
Започнете да се грижите за вашето здраве възможно най-скоро. Костите се изтъняват постоянно.

Престанете да пушите.
Не употребявайте алкохол.

Здраве за цялото семейство
Add a comment